söndag 31 juli 2011

Vårt besök vid Stenshuvud naturreservat.....
















Vi har nu njutit av vår efterlängtade semestervecka på Österlen tillsammans med våra vänner. När vi bokade den lilla stugan var det så klart sol och bad vi hade tänkt oss tillsammans med vacker natur och mycket utomhusaktiviteter.

Tyvärr så var inte vädret riktigt med oss under veckan. Solen visade sig under en eftermiddag samt en heldag. Den underbara eftermiddagen tog vi en tur till Stenshuvud naturreservat där barnen lekte i sanden och byggde diverse skulpturer av runda välslipade stenar. Riktigt behagligt efter de två tidigare dagarna med kyligt och blåsigt väder.

Resterande tid har vi mest sett regn regn och åter regn. MEN vi har haft en kanonvecka ändå, barnen har lekt och haft skoj, vi har besökt flera trevliga små platser. Vår överraskning till barnen blev ett mycket uppskattat besök på Tosselilla den enda soliga dagen.

Tanken var så klart att maken och jag skulle ta många fina kort på alla dessa äppelodlingar och andra vackra platser i vår närhet. Men vi gav upp då det regnade på tok för mycket.

fredag 29 juli 2011

fredag 22 juli 2011

Hos vännerna vid havet.....

Glada barnaskaran

Björnbär på g...

Söta skogshallon
Handarbete


Lille goa L
Grillmästaren
Min fina man
Igår åkte vi till goa vänner i deras sommarstuga vid havet. Vi har varit hos dem i flera somrar nu och nästan alltid haft tur med vädret. Igår ösregnade det då vi åkte hemifrån men vid kusten var det uppehåll. Solen såg vi tyvärr inte skymten av, men vi hade en härlig dag ändå. Barnen lekte och hade roligt, vi tog en skogspromenad för att plocka hallon. Och som alltid njöt vi av god mat.

Grillade revben är verkligen underskattat för igår var det gudomligt gott. Senapsmarinerad potatis, parmesansås, melonsallad och varma balsamicotomater. Kan säga att jag som alltid var onödigt mätt efter middagen.

Under kvällen satt vi och pratade, drack ett glas vin och hör och häpna...... löste korsord. En himla trevlig sysselsättning faktiskt.
Vi hade en riktig myskväll och vid skymningen öppnades sig himlen och regnet öste ner. Vi släckte alla lysen och satt i uterummet och tittade på naturens skådespel. Det blixtrade som bara den och det lyste upp hela vidderna runt omkring.

tisdag 19 juli 2011

Hallonpannacotta.....






Idag kom pappa med sambo på besök. Med sig hade han två skojiga prylar han köpt på en marknad. En plastrulle gjord för att få bort skalet på vitlöksklyftorna. Jag brukar verkligen inte gå på såna här köp, men blev lite full i skratt när jag faktiskt fick se hur den funkade, även att skalkniven funkat kanon för mig tidigare. Till denna rulle fanns även ett fint fat i porslin med räfflor på som går i ett mönster. Detta fat används tydligen till att riva bl a vitlök men även andra saker. Fatet i sig var så fint att jag inte ens kunde dissa denna pryl. Testade med en vitlöksklyfta och hör och häpna så funkade den. En rolig liten sak i köket med andra ord....

Jag gjorde en busenkel efterrätt i morse innan frukosten. En Hallonpannacotta som vi alla utom lilltjejen gillade efter middagen.


Så här enkelt var det....

3 gelatinblad
2 1/2 dl vispgrädde
500 g Kesella m hallonsmak
3–4 dl hallon (jag tog blåbär)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Koka upp grädden. Rör ner gelatinbladen. Låt grädden svalna något. Blanda grädde och kesella. Häll det i formen. Låt stå i kyl minst 3 tim.

Garnera med hallon.

måndag 18 juli 2011










Vilken underbar första semesterdag jag har haft. Hela morgonen och förmiddagen regnade det, men det gjorde mig inget alls. Jag ställde med glädje klockan på halv åtta och gick upp före familjen och började baka frukostbullar. Den stunden på morgonen innan de andra har vaknat är min tid för avkoppling. Jag älskar verkligen att strosa runt nere i köket med min kopp te och småprata lite med Vilsa. Sen kommer de övriga ner en efter en under morgonen innan vi äter frukost tillsammans. Och inte att förglömma, makens och mitt yatzyspel.

När regnet upphörde framåt dagen satte jag och småtjejerna igång med att plocka klarbär. Vi har tre klarbärsträd i vår trädgård och just nu är det massor med bär på dem. Vi plockade ner 20 liter bär så imorgon blir det till att göra lite sylt tror jag. Resten av bären får åka ner i frysen till kommande saftkok framåt hösten. Jag kände mig dock något osocial mot småtjejerna då jag under tiden lyssnade på radion. Det måste vara extrem vuxenvarning då man fullkomligt njuter av att både plocka bär och lyssna på Sommarpratarna samtidigt. Idag ett intressant program med Anna Kåver, som hade mycket kloka tankar och idéer.

Som lite belöning efter allt plockande dukade vi fram sockerkaka och vinbärssaft till eftermiddagsfikat. Och hör o häpna, men solen kom fram och visade sig från sin allra bästa sida. En utomordentligt bra start på semestern med både regn och sol.

söndag 17 juli 2011

Det finns så mycket vackert.....






Vilken lyx det är att ha en bra kamera, som en vän man tar med sig när man går någonstans. En vän som sedan hjälper en att minnas allt man upplevt och passerat. Mitt minne är sannerligen inte det bästa, men med kamerans hjälp piggas det upp titt som tätt.

Några svartvita vänner från gårdagen.....

Som en godisaffär......










Vi var igår kväll bjudna till makens arbetskamrat och hans sambo. De befann sig på den stora ön i öster och just den här veckan i familjens fina hus.
Mitt i centrum av den lilla staden fast ändå med ett läge utöver det vanliga, det kändes som om vi var på landet, med havet runt knuten.

När jag kom in i trädgården blev jag fullkomligt knockad. En gammaldags trädgård med ett cremefärgat trähus, knotiga fruktträd överallt. Var man än tittade i denna trädgård så hittade man små överraskningar. En lykta här och en fågel där, en groda i rabatten och ett litet vattenfall intill planket.Och för att inte tala om alla blommorna, rosa pelargoner och klängrosor i mängder....

När jag klev in genom dörren till huset knottrade sig skinnet på armarna, jo det är sant. Det var så mysigt och känslan var lite som när man som liten gick in i en godisaffär. Jag gillar verkligen när man nästan befinner sig i något som skulle kunna vara ens eget hem.... fast det låter ju konstigt. Hur som helst så var det ett litet drömhus. När jag klev upp på övervåningen och kikade ner i grannens trädgård så kom en Astrid Lindgren- känsla över mig. Jag fick inte fram om det var Lotta på Bråkmakargatan, Bullerbyn eller Pippi jag syftade på, men det var kanske en blandning.

En promenad i den lilla staden hann vi sedan med och ett evinnerligt letande efter ett par shorts till maken. Grillad god mat och dryck och väldigt många skratt. En ljummen persikopaj som väntade sig kvar i ugnen men som sedan smakade otroligt gott. Lekande barn som och skoj men som varvade leken med vila i både hängmatta och hammock.

Vilken otrolig dag vi hade igår, verkligen en sådan som vi tar med oss i semesterminnena från 2011 och den fina ön i öst.